top of page

1. Produktionsworkshop 

Program for Workshoppen

​

11.10-11.30: Fælles frokost

 

11.30-12.00: Intro og velkommen - Genbesøge projektets formål

 

12.00-13.00: Dilemmaer og gruppearbejde

 

13.00-13.15: Pause   

 

13.15-15.30: Udvikling af intervention / afprøvning

​

15.30-16.00: Fremadrettet plan og afrunding

​

​

 

Power Point fra workshop -

1. Produktionsworkshop

Dilemmaer

Aktionlæringsskabelon

Dilemmaer i praksis

Underviserne har gennem projektet arbejdet med dilemmaer i deres undervisningspraksis, både gennem kollektiv analyse af cases og kollegial suppervision. Nedenstående dillemmaer er udvalgt af projektgruppen på baggrund af undervisergruppens oplevelser, refleksioner og diskussioner. 

01

Kampen om dagsordenen

Underviserens faglige dagsorden og elevernes sociale dagsorden skaber ofte et sammenstød. Hvordan arbejder jeg med konfrontationen mellem den faglige dagsorden og elevernes dagsorden?

02

Opdeling af eleverne (gruppe- og klasseinddeling)

Det bliver lettere for underviseren at tilrettelægge god undervisning til elevernes niveau, hvis man inddeler dem i grupper ud fra fagligt niveau, men det kan også virke fastlåsende og stigmatiserende. Hvordan fastholder man et dynamisk (foranderligt) blik på gruppen, når man har inddelt dem efter bestemte (for)forståelser?
 

03

Elevforståelse og kategorisering

Hvordan bruger jeg min viden om eleven konstruktivt uden at fastholde dem i nogle bestemte roller? Hvordan håndterer jeg, at andre lærere ikke har samme opfattelse af eleven (hvad end det er negativt eller positivt)?

04

Bedre kendskab / relation til eleverne

I tilrettelæggelsen af undervisningen kan det være hensigtsmæssigt at have kendskab til holdets enkelte elever. Hvordan kan underviseren få bedre kendskab til eleverne inden for de tidsmæssige rammer? Hvordan kan det sociale integreres med det faglige igennem selve undervisningen, så det ikke fremstår som modsætninger?

05

Navigation mellem undervisningskrav og elevernes pædagogiske behov

Krav til eleverne kan skabe engagement, medansvar og være rammesættende for undervisningen, men med forventninger kommer skuffelse, hvis forventningerne ikke bliver indfriet. Hvordan kan krav bruges til at skabe et inkluderende og ikke ekskluderende klasserum?

06

Inkluderende elevfællesskaber

Når fokus er på at inkludere alle elever, vil det nødvendigvis betyde, at jeg er nødt til at “overse” nogle elever i en periode for at give mere tid/opmærksomhed til andre. Hvad kan jeg gøre for at få eleverne til at inkludere hinanden, så de ikke kun er afhængige af læreren?

07

Skal vi inkludere for enhver pris?

Hvilke elevers behov skal tilgodeses - de ressourcestærke eller de ressourcesvage elevers? Hvis man giver de udfordrede elever opmærksomhed, flygter de andre elever så fra os? Hvis alle skal inkluderes kræver det en-til-en kontakt med de ressourcesvage elever, hvilket tager underviserens tid og overskud fra de ressourcestærke.
 

08

Hvor meget skal man som underviser inddrage sig selv?

Det relationelle mellem elev og underviser kan skabe engagement og være en forudsætning for læring, specielt hos nogle af de mere udfordrede elever. Man oplever nemmere som underviser, at man har fejlet, hvis man har inddraget sig selv i undervisningen og i eleverne.
 

bottom of page